Verzekeringsfraude voorkomen met een dashcam

voertuig

Dashboard camera’s zijn camera’s die je in een voertuig plaatst. Deze worden meestal vooraan geïnstalleerd. Vervolgens zal de dashcam beelden van de weg registreren. Altijd handig voor mooie natuurbeelden, zoals een overstekend hertje of een meteoriet die net de dampkring binnendringt. Nog handiger natuurlijk voor het ontrafelen van de schuldvraag bij een ongeluk. En dit is iets wat ook je verzekeraar zal weten te appreciëren.

Verzekeringsfraude voorkomen dankzij dashboard camera’s

De voornaamste reden om een dashcam in de auto te halen, is de verzekeringstechnische voordelen die het te bieden heeft. Zo kan je de beelden als bewijs voorleggen aan de politie of je verzekeringsmaatschappij, waardoor je verzekeringsfraude voorkomt. Ook kan het zijn dat je dankzij een dashcam een lagere verzekeringspremie kan realiseren. Informeer je voor dit laatste bij je verzekeraar of neem goed de polisvoorwaarden door.

dashboard camera's

Wetgeving in België en het buitenland

In België is het gebruik van een dashcam perfect legaal, al wil dit nog niet zeggen dat je de gemaakte beelden zomaar openbaar kan maken. In dat geval komt de privacywetgeving namelijk al snel om de hoek kijken. Wel kan je de beelden gebruiken als bewijsmateriaal na een aanrijding, dit moet ook wel onmiddellijk aan de tegenpartij worden bekendgemaakt.

De wetgeving omtrent het gebruik van dashcams kan per land wel heel verschillend zijn. Zo is het gebruik van een dashcam al jarenlang verplicht in Rusland. Daartegenover staat dan weer dat het in sommige landen helemaal niet is toegestaan, zoals in Portugal, Luxemburg en Oostenrijk. In de meeste andere EU-landen is de regelgeving echter vrij identiek aan de Belgische.

Wat is een goede dashcam?

Een goede dashcam sluit aan bij je voertuig. Zo zijn er dashboard camera’s voor auto’s, motoren, vrachtwagens of zelfs een fiets. Verder zijn er verscheidene zaken waarmee je rekening kan houden. Een grote beeldhoek met goede beeldkwaliteit, een degelijke opslagcapaciteit, beeldstabilisatietechniek en een parkeerstand zijn wat ons betreft uiterst belangrijk. Ben je vaak ’s nachts onderweg? Dan is een nachtkijker onmisbaar. Tot slot zijn er nog andere functies mogelijk, zoals een bewegingsdetectiesensor, een GPS-sensor of looprecording.