Tips voor de aanschaf van een elektrische compressor

Ben jij van plan om een compressor aan te schaffen, dan is het natuurlijk allereerst de vraag waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Gezien het feit er tal van verschillende soorten compressoren zijn, is het de vraag hoeveel capaciteit jij nodig hebt. Je kunt je namelijk voorstellen, dat het een ander verhaal is wanneer je een compressor nodig hebt voor het oppompen van een bal of dat je er een band van de auto mee wilt kunnen oppompen. Kortom, genoeg zaken om rekening mee te houden dus. Om je een idee te geven, hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet, waarop jij moet letten bij de aanschaf van een compressor.

Waar gebruik je de compressor voor?

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aankoop, is welke capaciteit jij nodig hebt. Dit bepaald mede welk type compressor of je nodig hebt. Je kunt je wel voorstellen, dat wanneer je je compressor alleen af en toe hobbymatig gebruikt, deze aan hele andere eisen moet voldoen, dan wanneer deze op structurele basis perslucht moet kunnen produceren. Kortom, zorg er dus voor dat je weet waarvoor jij je elektrische compressor wilt gebruiken.

Hoe werkt een compressor?

Ook niet geheel onbelangrijk, is om te weten hoe een compressor werkt. Dit kan je namelijk helpen in je uiteindelijke keuze. Een compressor zorgt ervoor, dat lucht wordt omgezet in zogeheten ‘perslucht’. Er wordt lucht vanuit buiten in het drukvat gezogen en hierdoor samengeperst tot een bepaalde druk. Deze druk bepaald mede voor welke toepassingen jij deze compressor kunt gebruiken. Kies je voor een compressor met lage capaciteit, dan is de druk die deze kan opbouwen natuurlijk ook vele malen lager.

Hoe onderhoud jij een compressor?

Een compressor heeft natuurlijk net zoals alle andere apparaten ook regelmatig onderhoud nodig. Kies je voor een elektrische compressor, dan zal dit doorgaans een stuk minder zijn, dan wanneer je kiest voor een compressor die werkt op brandstof. Toch is het wel zaak dat jij minimaal één keer per jaar bepaalde onderdelen zoals het luchtfilter vervangt. Omdat we het ons ook heel goed kunnen voorstellen dat je het wellicht lastig vindt om zelf te doen, kun je de compressor ook gewoon periodiek voor onderhoud wegbrengen. Vaak zijn de kosten minimaal en weet je zeker dat je compressor weer helemaal goed is nagekeken.

Tot slot

Zoals je kunt zien is het gebruik van een compressor ontzettend handig. Zo kun je er je banden mee oppompen, maar ook het stof gemakkelijk wegblazen. Echter is het dus wel van belang, dat wanneer je een compressor gaat aanschaffen, je op voorhand in beeld hebt waar je deze voor wilt gebruiken. Zo voorkom je dat je wellicht achteraf spijt krijgt omdat je een compressor hebt aangeschaft die niet voldoet aan jouw eisen.