Rechtsbijstandsverzekeringen; waar moet ik op letten?

Een rechtsbijstandverzekering biedt hulp en advies bij juridische conflicten waar je als particulier mee te maken kan krijgen. Je kunt hierbij denken aan de situatie waarbij een werknemer ontslagen wordt bij de reorganisatie van een bedrijf. Of bijvoorbeeld conflicten met de buren of overheidsinstanties. Iedereen loopt het risico om ooit in zo’n situatie terecht te komen. Het is dan fijn om hulp te krijgen van juridische deskundigen. Een rechtsbijstandverzekering kan deze hulp bieden. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering komen een aantal dingen kijken, bijvoorbeeld het rechtsbijstandverzekering vergelijken. Hier lees je daar alles over.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Om te beginnen zul je je misschien afvragen of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt. Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar dat betekent zeker niet dat deze verzekering een overbodige luxe is. Het hangt voornamelijk van je persoonlijke omstandigheden af of deze juridische hulp nodig is. Wanneer je een eigen woning en een baan hebt, is de kans groter om in een conflict terecht te komen dan wanneer je met pensioen bent en in een huurwoning woont. Hoe groter de kans om een conflict terecht te komen is, hoe sterker een rechtsbijstandverzekering aan te raden is. Verder zul je ook de kosten in overweging moeten nemen. Voor een gezin zijn de kosten van een rechtsbijstandverzekering gemiddeld rond de 150 euro per jaar. 

Totaalpakket of losse modules?

Als je dan uiteindelijk besloten hebt een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, zul je nog een aantal keuzes moeten maken. Één hiervan is de keuze tussen een totaalpakket of een verzekering met losse modules. Vaak bieden verzekeraars totaalpakketten aan. Hierin ben je in principe voor elke situatie verzekerd, wat slim kan zijn als je niet precies weet met welke conflicten je te maken kan krijgen. Echter ben je met een totaalpakket wel vaak voor meer verzekerd dan je nodig hebt. Een alternatief is daarom een verzekering met losse modules. Je kunt hierbij zelf je modules kiezen. Zo kun je kiezen voor de module ‘inkomen’, wanneer je voor arbeidsconflicten gedekt wilt zijn. Vaak zijn rechtsbijstandverzekeringen met losse modules voordeliger dan totaalpakketten. 

Aandachtspunten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering af wilt sluiten, is het verstandig op een aantal punten te letten. Zo is het slim om te letten op de premies van verzekeraars en deze te vergelijken. Bekijk verder van tevoren ook goed welke zaken wel en niet gedekt zijn. Ook is het verstandig te letten op de kosten die gedekt worden. Bij sommige verzekeraars geldt namelijk dat de juridische kosten tot een maximumbedrag worden gedekt. Kijk tot slot of de rechtsbijstandverzekering goed aansluit bij je wensen. Met behulp van verschillende pakketten kun je de rechtsbijstandverzekering naar wens inrichten. 

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Het aanbod aan verzekeraars die rechtsbijstandverzekeringen aanbieden is tegenwoordig groot. Er bestaan dan ook verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen, de pakketten en de modules. Het is daarom verstandig om online je rechtsbijstandverzekering vergelijken. Met behulp van een aantal vragen wordt er gezocht naar een verzekeraar die bij jou past. Verder zie je ook per rechtsbijstandverzekering de voor- en nadelen, zodat je deze goed met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je de rechtsbijstandverzekering die perfect bij jouw situatie past.