Spanbanden: ideaal materiaal om een lading te zekeren

spanbanden

Ondanks dat je spanbanden voor verschillende doeleinden kunt gebruiken kun je niet ontkennen dat het zekeren – oftewel vastzetten – van een lading de belangrijkste taak is van een spanband. Een lading zekeren is vooral nodig op het moment dat deze wordt vervoerd in bijvoorbeeld een bestelbusje of een vrachtauto. Geen wonder dus, dat vooral bedrijven in de logistiek en de transportsector dagelijks met spanbanden werken. Om uiteenlopende redenen maken echter ook organisaties in onder meer werkvelden als de evenementenwereld, de bouwsector en de agrarische branche veelvuldig gebruik van spanbanden. Ook wanneer er lading is die niet getransporteerd wordt kan het namelijk nodig zijn deze vast te zetten. Doorgaans doe je dat uit veiligheidsoverwegingen omdat je mogelijk te maken hebt met gevaarlijk of kostbaar materiaal.

spanbanden

Welke spanbanden bestaan er zoal?

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe spanbanden, dan is het goed om te weten dat onder andere de volgende soorten bestaan:

  • Eendelige spanbanden: dit zijn banden die uit één deel bestaan. Het ratelgedeelte en de gesp zijn hier dus ook in verwerkt. 
  • Tweedelige banden: deze zijn sterker dan eendelige banden, want met een tweede band, die voorzien is van een haak of een fitting, kun je de lading extra vast zetten.
  • Automatische spanbanden: dit zijn banden die in staat zijn zichzelf op te rollen door op een knopje te drukken. Het vastzetten van een lading gaat daardoor extra makkelijk en gebruiksvriendelijk.