Zo geef je sfeer aan je inrichting

Een huis goed inrichten is een kunst. We vergeten het vaak, omdat iedereen een huis heeft en daarom iedereen het tenminste een keer in zijn leven zal moeten doen. En normaal gesproken als iets zo normaal is, kan het ook niet al te moeilijk zijn. En dat is het natuurlijk ook niet om een paar meubels neer te zetten die je nodig hebt; want een huis inrichten, dat kan ook iedereen. Maar een huis góed inrichten, dat is altijd toch een hele opgave. Al koop je alle meubels die je mooi vindt, wat er aan veel huizen nog ontbreekt is sfeer, gezelligheid, levendigheid. Ik weet nog goed dat ik zelf voor het eerst op mezelf ging wonen. Alles stond, ik was dolblij met alle meubels die ik op de kop had getikt. Maar op een gegeven moment begin je al snel iets te missen. Een beetje authenticiteit, iets wat het eigen maakt, huiselijk. Maar toch stijlvol, want dat is natuurlijk waar je in de eerste instantie voor ging. Heb jij ook het gevoel dat je inrichting toch nog het een en ander mist, maar kun je je vinger niet leggen op wat dat dan precies kan zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees maar snel verder!

Kleuren

Natuurlijk is het niet makkelijk om advies te geven over een interieur wat je niet ziet – geen enkel advies zal op elke inrichting toepasbaar zijn. Maar er zijn een aantal standaard principes die je vrijwel op elk huis toe kan passing, en die in vrijwel elke gevallen ook voor verbetering zullen zorgen als het gaat om gezelligheid en sfeer. Één daarvan is bijvoorbeeld kleur. Of je nu van knalpaars houdt, van pasteltinten, aardtinten of alles het liefst helemaal wit ziet, kleurtheorie kan elk huis verder op weg helpen naar een mooi geheel plaatje. Als je niet wil gaan voor een gehele gekleurde muur kun je kleuren ook mooi terug laten komen in de schilderen aan de muur en decoraties op je kastje, in het kussentje op je bank en op je bed, en de handdoeken in de badkamer. Door één element overal terug te laten komen in verschillende nieuwe vormen, knoopt het alles aan elkaar.

Licht

Een ander belangrijk element wat elke inrichting tot een nieuw niveau van sfeer kan tillen is licht. De lichtinval is niet altijd iets waar je controle over hebt, omdat het natuurlijk grotendeels afhankelijk is van de vorm, plaatsing en grootte van je ramen, en op welke richting deze staan. Maar als je dan zelf kunstmatig licht toe moet voegen, heb je gelukkig wél invloed op hoe dit licht eruit ziet. Met inbouwspots van besled bijvoorbeeld haal je een hoop meer sfeer in huis dan met een simpele hanglamp aan het plafond. Lampen zijn een groter onderdeel van je interieur dan je denkt!