Wanneer je van plan bent om bepaalde werkzaamheden of karweien uit te voeren spreekt het voor zich dat je meer dan waarschijnlijk geconfronteerd zal worden met behoorlijk wat afval. Niet alleen staat bouwafval erom bekend ontzettend vuil te zijn, daarnaast beschikt ze bovendien ook nog eens veelal over een vrij aanzienlijk gewicht. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk sterk aanbevolen om gebruik te maken van speciale puinzakken. Het gaat hierbij om zakken, die zoals de naam reeds aangeeft, specifiek zijn bestemd om puin in te stoppen en te vervoeren. Ben jij ook wel geïnteresseerd in het aanschaffen van dergelijke zakken, maar zou je er in eerste instantie graag wat meer over te weten willen komen? Dan is het belangrijk om verder te blijven lezen!

Waar zijn puinzakken voor bedoeld? 

Voor puinzakken geldt dat het betrouwbare evenals bovendien zeer sterke afvalzakken zijn welke voor elk type afval uit de bouwsector kunnen worden gebruikt. Voor het merendeel van de puinzakken geldt dat ze zijn vervaardigd uit het zogenaamde polypropyleen. Het betreft hier niet alleen een zeer sterk, maar bovendien ook een hoogwaardig materiaal welke zich kenmerkt door niet alleen een hoge weerstand, maar bovendien ook door een uitstekende duurzaamheid. Enkele soorten afval die je probleemloos in deze zakken kan stoppen zijn: 

  • Papier; 
  • Plastic; 
  • Zwaar afval;
  • Tegels;

Wanneer je de verschillende soorten puinzakken op de markt met elkaar gaat vergelijken zal bovendien ook meteen duidelijk worden dat ze aangekocht kunnen worden in verschillende afmetingen. Zo kies je altijd voor een puinzak die perfect past bij het karwei in kwestie.

Welke verschillende soorten bestaan er precies?

Puinzakken zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo maken we een onderscheid tussen enerzijds de geweven en anderzijds de plastic exemplaren. Voor deze eerste geldt dat ze zijn gemaakt van geweven synthetisch textiel. In het verleden werd er bij het produceren van dergelijke zakken nog vaak gekozen voor jute, maar dat is tegenwoordig dus niet langer het geval. Beschik je over een zware lading? Dan zal je meteen tot de conclusie komen dat deze zakken zich daar uitstekend voor lenen. Een tweede optie vormen de zakken die zijn gemaakt van plastic. Voor dit type zakken geldt dat ze zijn gemaakt van de materialen polyethyleen of polypropyleen. Ben je van plan om te kiezen voor dergelijke exemplaren? Dan zal je meteen tot de vaststelling komen dat de kosten die hieraan verbonden zijn toch wel enigszins hoger zijn gelegen. 

Wat zijn zogenaamde big bags?

Wanneer je, je gaat verdiepen in het aanbod met puinzakken zal je kunnen vaststellen dat er ook zoiets bestaat als zogenaamde big bags. Het gaat hierbij om extra grote zakken die beschikken over een inhoud variërend van 1000 tot 1300 liter. Over het algemeen spreekt het voor zich dat deze zakken enkel en alleen worden gebruikt door mensen die ontzettend veel puin moeten ruimen. Zit een dergelijke zak helemaal vol? Dan moet je er rekening mee houden dat deze al snel beschikt over een hoogte van om en bij de anderhalve meter. Voor deze zakken geldt dat ze in het overgrote merendeel van de gevallen zijn gemaakt van geweven kunststof. Hou er dus rekening mee dat voor deze zakken niet geldt dat ze waterdicht zijn. Het spreekt evenwel voor zich dat dit in de praktijk in het merendeel van de gevallen geen enkel probleem is.